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Dear Commissioner Sorrell: 
 
This letter replies to your recent request for clarification of a letter I wrote you on April 2, 2004. 
My April 2 letter addressed several issues related to the applicability of the OCC's Preemption 
Determination and Order (Order) concerning the Georgia Fair Lending Act (GFLA) 1 and our 
new preemption regulation.2  Concerning the applicability of the Order and the preemption rule 
to mortgage brokers, I explained that “[i]f a loan is arranged by a mortgage broker but made by a 
national bank or its operating subsidiary, then the national bank (or operating subsidiary) is the 
lender and the provisions of the GFLA are preempted with respect to that loan.”   
 
In your letter dated April 19, 2004, you stated that you wanted to be sure that that the OCC is not 
“negating the liability of the non bank broker under [GFLA], regardless of who that broker 
transfers the loan to,” and you requested our confirmation that a non-bank mortgage broker is 
liable for any violations of the GFLA the broker makes “in his/her own right.”   
 
The Order and the relevant portions of our preemption rule apply to the real estate lending 
activities only of national banks and national bank operating subsidiaries (collectively referred to 
here as national banks).   Thus, as described in my April 2 letter, the Order and preemption rule 
govern in any mortgage lending transaction where the national bank is making the loan, whether 
or not a mortgage broker is involved in the transaction.  We understand your reference to a "non-
bank mortgage broker" acting "in his/her own right" to describe a different situation, that is, a 
situation where a non-bank mortgage broker – or other non-national bank lender – establishes the 
terms of credit or provides the funding for the mortgage loan.  In those circumstances, the 
national bank is not making the mortgage loan, and we agree that the mortgage broker is not 

                                                 
1 68 Fed. Reg. 46264 (August 5, 2003). 
    

2 69 Fed. Reg. 1904 (January 13, 2004). 
 



 
 
covered either by the terms of our Order or by the preemption rule. 
 
Similarly, where a non-national bank lender makes a loan that is later sold to a national bank, the 
original lender – including a mortgage broker who is funding loans from a non-national bank 
source – would be subject to the GFLA regardless of the fact that a national bank subsequently 
purchases the loan.  
 
We note that this situation is distinguishable from “table funding” arrangements, however.  
"Table funding" refers to a practice whereby a mortgage loan is funded at settlement by an 
advance of loan funds and a contemporaneous assignment of the loan is made to the person 
advancing the funds.  We consider a national bank that provides funding and takes assignment of 
a loan pursuant to a "table funding" arrangement to be the lender.3  Under the Order and our 
preemption rule, the GFLA would not apply to a national bank that uses this type of arrangement 
to make loans.   
 
I trust this is responsive to your inquiry.  
 
Sincerely, 
 
signed 
 
John D. Hawke, Jr. 
Comptroller of the Currency 
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3 See, e.g., 12 C.F.R. § 22.2(l) (provision of OCC flood insurance regulation providing that a national bank is the 
maker of a table-funded loan).  The regulations implementing the Real Estate Settlement Procedures Act, 12 U.S.C. 
2601 et seq., define a lender in a table funding arrangement as the person “to whom the obligation is initially 
assigned at or after settlement” who is not necessarily the person in whose name the loan is closed.  12 C.F.R. 
§ 3500.2(b).   


